Verven, hoe waar en wanneer?

Verven, hoe waar en wanneer?

Daar sta je dan. Kwast in de hand, potje verf staat naast je en een muur voor je waar de verf op terecht moet komen. Hoe pak je dit aan? Ga je van boven naar beneden werken, van links naar rechts? Is de kleur wel echt juist of wil je er een figuurtje in maken?

Er zijn zoveel verschillende technieken en manieren hoe je met verf om kan gaan. In dit artikel zal ik jullie zoveel mogelijk vertellen over dit soort problemen die veel mensen ondervinden als ze gaan verven.

Kleurkeuze

Een van de eerste dingen waar je over na gaat denken als je gaat verven is welke kleur je hier voor gaat gebruiken. Hoe bepaal je nou de kleur? Uiteraard zoek je een kleur uit die bij jezelf past en die je zelf mooi vindt. Maar je kan niet lukraak zomaar een kleur uitkiezen en die op een muur aanbrengen. Past het namelijk wel bij de kleuren van andere muren, je meubilair en de hele setting van de kamer?

 

Natuurlijk is dit allemaal erg uitgedacht en zullen sommige mensen denken: "verven? Ok doe maar wit". Maar daar schrijven we dit niet voor.

 

U kunt er altijd bijvoorbeeld een kleurenkaart bij pakken. Er zijn zo immens veel kleuren in deze wereld en daardoor talloze combinaties. Sommige werken erg goed en sommige minder. Wil je bijvoorbeeld iets heel duidelijk maken dan kan je tegenovergestelde kleuren  gebruiken (rood en groen). Deze vallen dan extra op. Aan de andere kant kunt u ook kleuren gebruiken die dicht bij elkaar staan (rood, oranje, geel).

 

Als je zelf er niet uitkomt over kleurkeuze kan je ook altijd vragen naar specialisten. Zij kunnen je vaak een aantal keuzes bieden waar jouw gekozen kleur prominent vooraan staat met een aantal extra kleuren om de gekozen kleur te complimenteren.

 

Verftechnieken

Naast de kleurkeuze zijn er nog meer aspecten om over na te denken. Hoe breng ik de verf aan? Gebruik ik een roller of een kwast? Links of rechts?

 

Een aantal verftechnieken zijn:

  • Whitewash
  • Vergrijzen
  • Patineren
  • Craqueleren
  • Doorschuren
  • Deppen

 

In het kort zal ik deze technieken hieronder even toelichten.

 

Whitewash

Wanneer je houten meubels, houten vloeren of accessoires een mooie bleke uitstraling wil geven gebruik je whitewash. Deze techniek komt uit het verleden waar muren vaak bewerkt werden met kalk. De reden hiervoor was dat de kalk een ontsmettende werking had. De overgebleven kalk werd gebruikt voor houten meubelen en vloeren. Door de kalk kreeg het meubilair en de vloer een gebleekt effect.

 

Met de whitewash kan je dit effect effectief nabootsen.

 

Vergrijzen

Vergrijzen of ook wel Greywash genoemd komt overeen met de whitewash. Hiermee geef je nieuw hout een oudere uitstraling. Let wel op met het gebruik hiervan dat u de ook de houtsoort in acht neemt. Elk houtsoort heeft namelijk een andere kleur en zal dan ook anders reageren wanneer u dit soort technieken gebruikt.

 

Patineren

Patineren is een methode om een verflaag een wat ouder aanzien te geven. Een van de klassieke methodes is om een wit oppervlak met een donkergekleurd (omber) patina te behandelen. Je werk krijgt hierdoor een waas van ouderdom.

Craqueleren

In de foto hierboven zie je een voorbeeld van Craqueleren. Het is een techniek om de verf er gebarsten of gescheurd uit te laten zien. Je kunt dit op diverse manieren toepassen van heel subtiel tot erg grof.

 

Tip: Craquelé geeft vaak een dramatisch effect en is dan ook een techniek om met mate toe te passen. Het is vooral goed om bijvoorbeeld kleine meubels te gebruiken zoals een bijzet tafeltje.

 

Doorschuren

Doorschuren van een verflaag is een van de meest populaire technieken om een doorleefd, brocant of vintage, effect te geven aan een meubel of accessoire. Het is een gemakkelijke techniek met een fantastisch resultaat. Het kan op een subtiele manier worden toegepast, maar ook wat ruiger, net wat jouw voorkeur heeft uiteraard.

 

Wanneer je gaat doorschuren kan je het beste gebruik maken van krijtverf. De verf is makkelijk doorschuurbaar en op de matte krijtverf geen glansverschillen en krasjes ontstaan door het schuren.

 

Deppen

Deptechnieken zijn decoratieve verftechnieken waarbij u het glaceermengsel plaatselijk van het oppervlak wegneemt. U kunt dus vrij gemakkelijk door het middel van deppen accenten leggen op uw schilderwerk. Gebruik voor het deppen een ietwat donkerdere kleur dan de ondergrond en breng hier de accenten mee aan zoals jij dat wenst.

 

Remmersverf

Bij Remmersverf.nl hebben wij een groot scala aan producten voor verschillende toepassingen. Zo hebben wij bijvoorbeeld producten speciaal gericht op schimmel bescherming, vloer coatingen maar ook de standaard dekverven en lakken.

 

U kunt altijd bij ons terecht voor een professioneel kleurenadvies. Hierbij helpen we u om de juiste kleur te vinden voor uw situatie.

Hiernaast beschikken wij ook over onze eigen verfmengmachine. Wanneer je een product in een bepaalde kleur wilt hebben kunnen wij een groot scala aan kleuren direct voor u mengen in Zoeterwoude-Rijndijk.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.